Hasta Rehberi

SAYIN MİSAFİRİMİZ,

HRS ANKARA KADIN HASTANESİ‘NE HOŞGELDİNİZ.

2008 yılında faaliyete geçen HRS Ankara Kadın Hastanesi, koşulsuz hasta memnuniyetini hedefleyerek “Yüksek Kalitede Medikal Bakım”ı

prensip edinmiştir.

Hastane binası, günümüz hasta ihtiyacını en üst düzeyde karşılayacak teknoloji ile donatılmış olup, beş yıldızlı otel konforunda hizmet vermektedir.

Elinizdeki rehber, hastanemizde bulunduğunuz süre boyunca faydalanabileceğiniz bilgileri içermektedir. Soru ve sorununuz olursa giriş bankosunu (Tel:1000-1001) veya hasta hizmetleri sorumlusunu (Tel: 172) arayabilirsiniz.

Hastanemizde kaldığınız süre boyunca, tüm personelimiz güven ve konforunuz için hizmetinizdedir.

Acil şifalar ve sağlıklı günler dileriz. HRS Ankara Kadın Hastanesi Ekibi

DANIŞMA BANKOSU

Hastane ana girişinde yer alan danışma bankosunda sizi karşılayan personelimiz, sorularınıza cevap vermek, yatış işlemini gerçekleştirmek ve yönlendirmeleri yapmak üzere görevlendirilmiştir. (Tel:1000 -1001)

KİMLİK DOĞRULAMA

Hastaneye günlük cerrahi işlem veya servise yatış için gelen her hastanın kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra, hasta danışmanı tarafından barkodlu kol bandı takılır. Hasta kol bandında kimlik doğrulama belirteci olarak ad soyad, doğum tarihi ve protokol numarasının yazılı olduğu bir etiket bulunur. Doğumu takiben, bebeğin bileğine de annenin kimlik bilgilerini taşıyan bant takılır, bu bantlar hastanede bulunulan süre içinde kesinlikle çıkartılmaz. Hasta yanında kalacak refakatçi günlük olarak hasta hizmetlerine kimliğini bildirir ve bilgiler kayıt altına alınır. Ziyaretçi ve refakatçiler giriş bankosundan kimlik karşılığında aldıkları kartlarla hasta odasına çıkabilirler. Kartsız ziyaretçi kabul edilmez. Tüm hastane personeli üzerlerinde görünebilir şekilde, isimleri ve fotoğrafları olan hastane kimliği taşır. Kimliği bulunmayan personel hasta odalarına giremez.

BEBEK GÜVENLİĞİ

Hastanede kalış süresince, hasta ve bebek güvenliğini sağlamak temel sorumluluğumuzdur. Doğumdan hemen sonra bebek el bileğine annenin bilgilerini taşıyan barkodlu bileklik takılır. Bebek ilk muayene ve bakımı yapıldıktan sonra annenin odasına çıkartılır ve taburcu olana kadar anne yanında kalır. Bebeğin hastane içinde personel tarafından taşınması özel bebek yatağı ile yapılır, kucakta bebek taşınmaz. Çocuk doktoru ve hemşireler dışında hiçbir personel veya şahıs bebeği oda dışına çıkartamaz. Odadan bebeği alabilecek personelin kimlikleri diğer personelden farklıdır (kimliklerde pembe bant vardır). Bebeğin oda dışında yapılacak işlemlerine bir aile ferdinin eşlik etmesi önerilir. Bebeğin ve annenin sağlığı için fazla sayıda ziyaretçinin ve bulaşıcı hastalığı olan misafirlerin odada bulunmasına izin verilmez. Bebeğin kardeşi dışında, 12 yaşından küçük çocukların hasta odasına girmesine sağlık açısından izin verilmez.

KIYMETLİ EŞYALAR

Hastanemizde yatan hastalara ait kıymetli ve özel eşyalar hasta odasındaki elektronik kasalarda kişiye özel şifre oluşturularak saklanabilir. Hemşire ve hasta danışmanından kasa kullanımı konusunda bilgi alabilirsiniz. Değerli eşyaların hastanemizde saklanması istenirse, hasta hizmetleri sorumlusu bilgilendirilir, görevli kişi tutanak karşılığı özel eşyaları teslim alır, hasta hakları odasında kasada bekletir.

HASTA HİZMETLERİ SORUMLUSU

Hasta memnuniyetini sağlamak amacıyla, hasta ve yakınlarının ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak üzere hastane içi koordinasyonu ve düzenlemeleri sağlar. (Tel: 172)

HASTA ODALARI

Hasta güvenliğinin birinci sırada tutulduğu odalarda, hasta yatak başı ünitelerinde ve banyolarda duş teknesi ve klozetin yanında hemşire çağrı cihazı ve telefon bulunmaktadır. Oda havalandırması sirkülasyon şeklinde olup, odanın sürekli temiz hava lması sağlanmaktadır. Tüm odalarda termostatlı ısı kontrol ünitesi bulunmaktadır. Pencereler sadece yetkili personel tarafından açılabilir. Uydu yayını bağlantılı TV kumandası ekranın yanında yer alır. Hastane içi kablosuz internet bağlantı şifresini danışmadan edinebilirsiniz (Tel:1000). Yatan hastalarımız için 1 saatlik kablosuzbağlantı kartı ücretsizdir. Gardıropta yedek yastık ve yorgan bulunur, elektronik kasa da dolap içindedir. Kasa kullanımı bilgisini hemşire veya hasta danışmanından alabilirsiniz. hasta odalarında ve hastane içinde elektrikli ev aletleri kullanımı yasaktır.

ODA TEMİZLİĞİ

Uzman temizlik görevlisi personel, hastane temizliğini yapmaktadır. Tüm odalar temizlenmiş ve steril edilmiş olarak bir sonraki hasta için özenle hazırlanır. Temizlik konusundaki istek ve şikayetlerinizi hemşireye veya temizlik hizmetleri sorumlusuna bildirebilirsiniz.(Tel:174)

KAFETERYA HİZMETİ

Misafirlerimizin konforlu bir ortamda yiyecek ve içecek hizmeti almasına olanak sağlayan Cafe Lea giriş katında yer almaktadır. Zengin menümüzden yemek seçimi yapabilirsiniz. Kafeterya ve oda servisi 07:00 – 22:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. (Tel:175 -1105)

HASTA VE REFAKATÇİ YEMEKLERİ

Hastanemizde tüm yemekler, diyetisyen kontrolünde, kalori hesabı yapılarak hazırlanır. Ana öğünler hasta ve refakatçi için 07:30 – 11:30 – 17:30, hasta ara öğünleri 10:30 -15:00 – 20:30 saatlerinde servis edilir. Hasta yakınlarının odaya dışarıdan yiyecek getirmeleri hastane kuralları gereği yasaktır. Refakatçiler odalarda sunulan günlük yemek hizmetinin dışında, Cafe Lea’nın zengin menü seçiminden faydalanabilirler.

OTOPARK HİZMETİ

Hastanemizde 24 saat açık otopark hizmeti mevcuttur. Aracınız kapıda görevli vale tarafından alınır, park edilir ve çıkışta size teslim edilir. Aracınızı daha seri olarak teslim almak istiyorsanız 1000 – 1001 telefon numaralarına isteğinizi önceden bildirebilirsiniz.

FOTOĞRAF ÇEKİMİ

Aileye yeni bir bireyin katılması kadar unutulmaz ve özel bir anı yoktur. Profesyonel fotoğrafçımız, hayatın ilk anlarını isteğiniz doğrultusunda kalıcı hale getirir.

TABURCULUK İŞLEMLERİ

Taburculuk kararı verilen hastamıza ve hasta yakınlarına, taburcu sonrası dönem için tedavisi, bakımı, ilaç kullanımı, aktivitesi gibi konularda hekim, hemşire, diyetisyen ve diğer bakım sağlayıcılar tarafından eğitimleri verilir. Hekim, hemşire ve kat hasta danışmanı tarafından taburculuğu için gerekli form ve raporlarının düzenlemeleri yapıldıktan sonra hastamızın yakını Taburculuk Ünitesi’nde taburculuk işlemlerini gerçekleştirir. (Tel:1150)

REFAKATÇİ VE ZİYARETÇİ KURALLARI

  • Hasta yakınlarının hasta odasına çiçek getirmeleri kesinlikle yasaktı Getirilen çiçekler danışmada bırakılmakta ve hasta odasına bildirilmektedir. Çiçekler taburculuk sonrasında veya istendiği zaman hasta yakınına teslim edilir.
  • Hasta odasına (bebeğin kardeşi dışında) 12 yaşından küçük çocukların çıkması sağlık açısından uygun değildir ve izin verilmez.
  • Hasta yanında kalacak olan refakatçinin sağlıklı olması gerekmektedir (nezle, grip, kronik hastalıklar vb. olmamalıdır). Hastalık şüphesi olan refakatçi, durumunu hemşireye bildirmelidir.
  • Hasta odasında tek seferde 5 kişiden fazla ziyaretçi kabul edilmez.
  • Ziyaretçi ve refakatçiler giriş bankosundan kimlik karşılığında aldıkları kartlarla hasta odasına çıkabilir. Kartsız ziyaretçi kabul edilmez. Her odanın kart sayısı belirlenmiştir.
  • Yeni ziyaretçi ancak odadaki diğer ziyaretçiler kartlarını iadeye geldiğinde odaya çıkabilir.
  • Ziyaret saatleri gün içinde 09:00 – 21:00 olarak belirlenmiş Bu saatler dışında hasta odasına ziyaretçi kabul edilmez.
  • Hasta odasında yalnız bir refakatçi kalabilir.
  • Hekim uygun gördüğü takdirde, hastanın durumuna göre ikinci bir refakatçi odada kalabilir ancak ikinci refakatçi için yatak ve yemek hizmeti zorunluluğu yoktur.

HASTA HAKLARI

1 Ağustos 1998 tarihinde Sağlık Bakanlığı’nca yayınlanan “Hasta Hakları Yö­netmeliği” nde ifade edilen hasta hakları.

1.Hizmetlerden Yararlanma Hakkı:

Kuruluşumuza başvuran her hasta;

Kesin standartların uyumu ve özellikleri kapsamında yüksek kalitede sağlık hizmetinden yararlanma,

  • Adalet ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde sağlıklı yaşamanın teşvik
    edilmesine yönelik faaliyetler ve koruyucu sağlık hizmetlerinden fay-
    dalanma,

Irk, dil, din ve mezhep, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, ekonomik ve sosyal durumları dikkate alınmadan hizmet alma, Hastalıktan korunmak için uygun hizmet (tedavi) alma (görme), Fiziksel, düşünsel ve sosyal özellikleri ne olursa olsun varolan tanı, te­davi ve rehabilitasyon olanaklarından en üst düzeyde yararlanma, Kendi kişisel ihtiyaçlarına göre teşhis ve tedavi programlarını yönlen­dirme,

Ekonomik veya mali durumlardan bağımsız olarak (gerekçeler dikkate alınmadan) her birey uluslararası standartlara göre, yeniliklerden (teş­his prosedürleri dahil olmak üzere) yararlanma, Doktorunu veya sağlık kuruluşunu seçme, tedavisinin herhangi bir ev-resinde değiştirme ve seçtiği sağlık kuruluşunda verilen sağlık hizmet-erinden faydalanma,

  • Tedavinin her aşaması için hızlı ve önceden belirtilen süre içerisinde
    gerekli tedaviyi alma, istediği takdirde gizlilik hakkına saygı göstermek
    kaydıyla bekleme listelerine bakabilme,

 

■     Tedavinin her aşaması için hızlı ve önceden belirtilen süre içerisinde
gerekli tedaviyi alma, istediği takdirde gizlilik hakkına saygı göstermek
kaydıyla bekleme listelerine bakabilme,

Hastalığının her evresinde (aşamasında), ağrılarının doğru değerlendi­rilmesi ve mümkün olduğu ölçüde acı ve sıkıntıdan korunma,

■     Talep doğrultusunda hastanın tıbbi kayıtlarının istenilen sağlık kuru­
muna iletilmesi

Hakkına Sahiptir.

2.Saygı ve İtibar Görme Hakkı:

Kuruluşumuza başvuran her hasta;

Her zaman ve her türlü koşulda, bireysel itibarı korunarak, saygılı, na­zik, şefkatli ve güler yüzlü bir ortamda tetkik yaptırma, tanı öğrenme ve tedavi olma,

Bakım hizmeti verilirken, kişisel değerleri ve inançları konusunda dik­katli ve saygılı şekilde davranılma,

■     Yaşamının sonunda dahi saygılı ve şefkatli bakım alma

Hakkına Sahiptir.

3.Mahremiyet Hakkı:

Kuruluşumuza başvuran her hasta;

■     Ziyaretçiler de dahil olmak üzere, kuruluşumuz ile resmi bağlantısı ol­
mayan ya da resmi bir bağlantısı olmakla birlikte tedavisi ile doğrudan
ilgili olmayan kişiler ile konuşmayı ya da kişileri görmeyi reddetme,
Hekimleri ile görüşme ve muayene edilme aşamalarında yeterli görse
ve işitsel gizlilik sağlayacak bir ortamda bulunmayı isteme,

  • Tanı ve tedavilerinin her aşamasında, kendilerine ait dosyalara bakma ve bir örneğini alma,
  • Gerek duyulan durumlarda kuruluşumuzca sağlanmakta olan güven-ik dışında ek koruma talebinde bulunma; bedelini ödemek koşulu ile isteme,
  • Verdiği ve ayrıca tanı ve tedavi aşamasında elde edilen tüm bilgilerin ve kanunlar çerçevesinde ölümünden sonra da gizli kalmasını isteme

Hakkına Sahiptir.

4.Kimliği Bilme Hakkı:

Kuruluşumuza başvuran her hasta;

Kuruluşumuzda kendisinin ilişkide bulunduğu tüm görevlilerin kimlikleri ile meslek sorumluluklarını bilme hakkı vardır.

5.Bilgi Edinme Hakkı:

Kuruluşumuza başvuran her hastanın;

  • Tanı ve tedavinin tüm süreçlerine, hastalıkların tanımı, hastanın du­
    rumu, önerilen tedaviler, beklenen yararlar ve sakıncalar, olası diğer
    seçenekler, tedaviyi sağlayacak kişiler, başarı olasılığı, iyileşme ile ilgili
    olası sorunlar ve tedavi olmamanın olası sonuçları gibi konu başlıkları­
    nı içeren konular hakkında tam ve yeni bilgi alma,

Kendileri ile ilgili kararlara katılma ve kendilerine ilişkin tıbbi belgelere ulaşma,

Hakkına Sahiptir.

6.Haberleşme Hakkı:

Temin edilebildiği ve bedelini ödeyebildiği taktirde resmi konuşma dilini an-amayan bir hastanın haberleşme amacı ile tercüman isteme hakkı vardır.

7.Hastadan Onay Alınması:

Kuruluşumuza başvuran her hasta; tıbbi müdahalelerde onayının alın­masına ve onay çerçevesinde hizmetten faydalanma hakkına sahiptir. Kuruluşumuza başvuran her hasta; tıbbi ve yasal zorunluluklar dışında, hastalığı ile ilgili ciddi yan etki riski, nekahat ile ilgili problemler ve so­nuçta elde dilecek başarı şansı gibi konularda bilgilendirildikten sonra tedavisi ile ilgili olarakverilecek kararlara katılma hakkına sahiptir. Has­ta bu hakkı kullandığı takdirde yapılacak tedaviyi de kabul etmiş sayılır.

  • Yasal temsilcisinin onayının gerektiği ve önerilen girişimin acil olduğu durumda, eğer temsilcinin onayı zamanında alınamıyorsa tıbbi girişim hekimin kararı ile yapılabilir
  • Yasal temsilcinin onay vermeyi reddettiği durumda hekimin, hastanın yaşamını tehdit altında görmesi halinde karar mahkemeye ya da ha­kem heyeti benzeri merciye bırakılmalıdı

Hastanın klinik çalışma, deney ve araştırmalar katılımında gönüllülük esastırve yazılı onayı şarttır.

8.Danışma (Konsültasyon) Hakkı:

Kuruluşumuza başvuran her hasta kendi talebi ve gerekiyorsa bedelini ödemeyi kabul etmesi halinde, başka bir uzman ile konsültasyon yapılma­sını isteme hakkına sahiptir.

9.Planlanan Tedaviyi Reddetme Hakkı:

Kuruluşumuza başvuran her hasta önerilen tedaviyi yazılı onay vererek reddetme hakkına sahiptir. Bu durumda kurumumuz hasta ile ilişiğini keser. Daha önce tedaviyi reddetmiş bir hasta kurumumuza tekrar başvurursa, gerekli tıbbi bakım ve tedaviyi alma hakkı vardır.

lO.Tetkik ve Tedavi Bedelleri:

Kuruluşumuza başvuran her hasta kuruluşumuzdan sağlamış olduğu hiz­met karşılığında ödeyeceği bedelin açık ve detaylı bir faturasını isteme ve alma hakkına sahiptir.

11 .Sosyal ve Psikolojik Destek Alma:

Kuruluşumuza başvuran her hasta teşhis veya tedaviye engel olmadığ sürece, kendilerine has kıyafetleri giyme ve inançlarıyla ilgili görev ve/veya sembolleri kullanma, sosyal ve psikolojik destek alma, kurumun kurallarına uygun olarak refakatçi bulundurma ve ziyaretçi kabul etme hakkına sahip­tir.

12.Hasta Şikâyetleri

Kuruluşumuza başvuran her hasta;

Şikâyetlerinin dikkate alınması, şikayet mekanizmasının başlatılması, göz­den geçirilmesi ve sonuçlandırılması ile sonuçtan haberdar edilmesi, Hukuki hakları için de, yargıya başvurma hakkına sahiptir.

13.Sağlık Kuruluşu Kural ve Uygulamaları:

Kuruluşumuza başvuran her hasta;

Kendisine uygulanacak hastane kural ve uygulamaları hususunda bilgi edinme,

  • Tıbbi kayıtlarında gerçeğe uymayan hastalık ve/veya tedavi işlemi ile ilgili kayıt tespit etmesi durumunda düzeltilmesini talep etme,’
  • Sağlık hizmetini güvenli bir ortamda alma

Hakkına Sahiptir.

14.Dini Hizmetlerden Faydalanma Hakkı:

Kuruluşumuza başvuran her hasta bedeli ödendiği ve temin edilebildiği taktirde, kurumun imkanları ölçüsünde dini vecibelerini yerine getirme, hastanın kanunen yetkili temsilcisinin, hastanın dini ihtiyaçlarına göre telkin ve dua etmek üzere bir din adamını getirme hakkına sahiptir.

NOT: Hastanemizde, 01.08.1998 tarihli 23420 sayılı resmi gazetede ya­yımlanan Hasta Hakları Yönetmeliği’nin 13. Maddesi’nde belirtilen “ötenazi yasaktır” şartına uyulmaktadır. Hasta Hakları Yönetmeliği gereğince hayat hakkından vazgeçilemez. Kendisinin veya bir başkasının talebi olsa dahi, kimsenin hayatına son verilemez.

HASTA SORUMLULUKLARI

  • Şimdiki ve eski sağlık bilgilerinizi eksiksiz ve doğru şekilde vermek ve tedaviye katılmayı istemek,
  • Tedavinizi yapan kişilerin önerilerine uymak veya tedavi planını tartış­mak,
  • Sağlığınızla veya planlanmış tedaviniz ile ilgili tam anlamadığınız, açıkla­ma ihtiyacı hissettiğiniz konularda soru sormak,
  • Tedavinizi yapan kişilere sağlığınız ve/veya durumunuzla ilgili değişiklikleri bildirmek,
  • Tedaviyi reddetme veya tedavi planına uymamaktan kaynaklanan so­rumlulukları kabul etmek,
  • Tedavi ve tedavi düzenini etkileyecek bütün klinik kurallara uymak,
  • Sağlık güvenceniz tarafından karşılanmayan ek ödemelerinizi veya üc­retli hasta iseniz tüm ödemelerinizi zamanında yapmak,
  • Çevrenizdekilere, diğer hastalar ve personele saygı göstermek, ziyaret­çi politikasına ve kurumun diğer kurallarına uymak.

Bilinci açık ve planlı yatışı yapılan hastaların tıbbi gereksimi dışında yanında bulundurduğu eşyaların kendi sorumluluğunda olduğunu bil­mek ve buna göre tedbir almak,

■     Tıbbi gereksinim ve hastane idaresinin izin verdiği haller (traş makine­ si v.b.) dışında yanıcı, yakıcı, parlayıcı madde bulundurmamak ve elekt­rikli alet kullanmamak,

“ORGAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIR”

Organ bağışı ile ilgili bilgi almak için 172 nolu telefonu arayınız.